Kingston Wi-Drive – Stocare wireless de buzunar [REVIEW]

de: Cătălin Nițu
24 04. 2012

In urma cu zece ani, segmentul de stocare digitala portabila era dominat de CD-uri si DVD-uri, memoriile flash pe USB si cardurile de memorie fiind inca pe la inceputuri. Ei bine, acum, ca memoria flash nu mai este de mult un lux, iar tehnologiile de comunicare fara fir sunt incluse in toate mai toate dispozitivele portabile, Kingston a venit cu Wi-Drive pentru a oferi o solutie compacta si convenabila celor care au nevoie de mai mult spatiu pe smartphone-uri si tablete.

Design si Detalii tehnice

Fiind vorba despre un dispozitiv portabil a carui functie principala este stocarea de fisiere in memoria sa interna, nu putem vorbi despre vreo inovatie la capitolul design. Wi-Drive seamana foarte mult cu HDD-urile portabile, fiind realizat din plastic negru lucios. Spre deosebire de acestea, dispozitivul de la Kingston este mult mai usor, intrucat sub carcasa sunt incluse doar doar memoria flash si o antena WiFi.

In partea de sus se gaseste o mufa mini-USB prin care se realizeaza transferul de date de pe PC, iar pe marginea din dreapta exista butonul de power, care serveste si drept indicator de baterie, gratie celor trei LED-uri: verde, galben si rosu. Exista doua modele pe piata in acest moment, singura diferenta fiind spatiul de stocare. Modelul pe care l-am avut la test a oferit 16 GB de memorie interna, insa cei care au nevoie de mai mult spatiu pot opta pentru versiunea de 32 GB.

Desi initial Wi-Drive a fost lansat cu suport doar pentru iOS si Kindle Fire, acum exista si o versiune beta a aplicatiei pentru Android. Review-ul de fata a fost realizat insa folosind doua dispozitive cu iOS: un iPhone 4 si un iPad 2. Trebuie mentionat faptul ca Wi-Drive ofera posibilitatea de a conecta pana la trei dispozitive simultan, insa nu am putut testa performanta in asemenea conditii.

Software si Performanta

Wi-Drive se conecteaza la PC sau Mac prin intermediul cablului mini-USB inclus si se comporta exact ca un stick de memorie obisnuit. Transferul de fisiere se face in stilul clasic: copy-paste, ceea ce inseamna ca poate fi folosit si ca metoda de transfer de fisiere de la PC la PC, si nu doar de la PC la dispozitivele mobile. Viteza de transfer este satisfacatoare, insa nu va uimi pe nimeni. In timp ce melodiile si imaginile pot fi transferate aproape instant, fisierele mai mari precum clipurile video ajung pe Wi-Drive cu o viteza care poate varia intre 7,5 si 9 MB pe secunda.

Pentru a conecta Wi-Drive-ul la telefoane si tablete, nu trebuie decat apasat butonul de power de pe dispozitiv. Acesta devine practic un router, care poate fi selectat din lista de retele WiFi. Odata conectate, dispozitivele au nevoie de aplicatia oficiala Kingston, disponibila gratuit pe AppStore si Google Play Store. De aici totul va functiona de la sine.

Odata pornita aplicatia, aceasta va detecta automat Wi-Drive-ul si va oferi posibilitatea de a explora continutul acestuia, sau continutul stocat local pe telefon/tableta. De asemenea, in interfata aplicatiei pot fi accesate si setarile interne ale dispozitivului. Acestea vin in format web, asemeni routerelor wireless.  Nu exista multe lucruri care pot fi modificate, insa avem optiunea de a face un bridge cu reteaua deja existenta pentru a oferi acces la internet pe telefon, in timp ce Wi-Drive-ul este utilizat.

Desi pot fi stocate absolut orice fel de fisiere pe Wi-Drive, aplicatia oficiala recunoaste doar formatele populare de muzica, filme, imagini si documente:

  • Audio: aac, mp3, wav
  • Video: m4v, mp4, mov
  • Image: bmp, jpeg, jpg, png
  • Docs: pdf, doc, docx, ppt, pptx, txt, rtf, xls, xlsx

In cazul in care doriti sa accesati si alte tipuri de fisiere de pe Wi-Drive, va fi necesara instalarea aplicatiilor compatibile cu acestea in prealabil. Software-ul Kingston ofera posibilitatea de a deschide fisierele cu alta aplicatie si poate chiar sa transfere aceste fisiere in memoria telefonului sau tabletei.

Am fost placut surprins de functia de redare de muzica pe care o ofera software-ul oficial, intrucat aceasta nu se opreste in momentul in care vrei sa faci si altceva cu telefonul/tableta. Mai mult, pe iOS pot fi folosite chiar si scurtaturile din sistemul de operare pentru a schimba melodia sau volumul aplicatiei. Daca in acelasi folder sunt mai multe melodii, se trece automat la urmatoarea, iar coperta albumului este tot timpul afisata pe ecran.

La capitolul video, totul merge cat se poate de bine. Am testat redarea de clipuri in format .MOV, cu cel mai nou trailer pentru filmul The Avengers. Clipul a fost downloadat de pe trailers.apple.com in trei rezolutii: 480p, 720p si 1080p.

In fiecare dintre cazuri, redarea a fost acceptabila, insa cu cat rezolutia este mai joasa, cu atat performantele sunt mai bune. In cazul clipului 1080p s-a intamplat de cateva ori sa se opreasca pentru buffering timp de 1-2 secunde, atat pe iPhone, cat si pe iPad. 720p si 480p au mers in schimb fara intreruperi. Odata ce un clip este incarcat, poate fi redat din nou fara a mai astepta o noua incarcare, asemeni clipurilor de pe YouTube.

La capitolul organizare nu pot spune ca am fost foarte impresionat. Exista optiunea de a naviga prin folderele de pe Wi-Drive sau pot fi accesate direct toate melodiile, filmele sau imaginile stocate. Din pacate, acestea sunt sortate dupa numele fisierelor si nu dupa alte criterii (ID Tag). Astfel, muzica ascultata din meniul dedicat al aplicatiei poate sa vina intr-o ordine destul de haotica.

O alta mica problema pe care am avut-o cu software-ul Wi-Drive este aspectul. Interfata este realizata parca pe fuga, fara mare atentie la detalii. Copertile albumelor de muzica sunt afisate la o rezolutie mica, interfata de configurare a dispozitivului apare pixelat pe display-ul iPhone-ului, iar fiecare modificare necesita un restart. Nu ar fi o problema foarte mare daca ar dura sub zece secunde, insa la orice modificare trebuie asteptat un minut intreg.

Baterie si Concluzii

Avand in vedere marimea si greutatea Wi-Drive-ului, faptul ca acesta poate sa transmita clipuri HD prin WiFi timp de 4-5 ore este de laudat. De asemenea, daca nu este utilizat foarte mult, dar sta pornit, bateria poate sa tina si 9 ore. Incarcarea este destul de rapida, necesitand doar o ora de conectare la USB pentru putere maxima. Din pacate, in momentul in care este conectat la USB, Wi-Drive-ul isi pierde functiile wireless.

Chiar daca nu este cel mai finisat (sau cel mai util) produs pe care am pus mana, Wi-Drive-ul de la Kingston nu este tocmai de lepadat. Cei care chiar considera ca un astfel de dispozitiv i-ar putea ajuta in utilizarea zilnica a telefoanelor sau tabletelor nu vor fi nevoiti sa investeasca foarte multi bani pentru confortul stocarii wireless.

In Romania, Wi-Drive se gaseste in magazine la pretul de 160 lei in versiunea cu 16 GB si la 320 lei pentru cea de 32 GB.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Kingston Wi-Drive/”/]

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Kingston Wi-Drive Interface/”/]